Soms neemt je leven een wending die je niet had zien aankomen en die zeker niet in de planning stond. Na 3 jaar onderzoeken met vage klachten kreeg mijn man Luc, twee jaar geleden de diagnose Alzheimer-jong dementie. Na de eerste schrik schakel je in de overlevingsstand. Je bent druk met alles regelen, bedenken hoe je een weg gaat vinden in de nieuwe situatie, hoe je de boel draaiende gaat houden. Maar hoe gek het ook klinkt, ook dat went. Na verloop van tijd merk je dat er weer ruimte komt in je hoofd en ga je weer in mogelijkheden denken. Kunnen we ook iets positiefs bijdragen aan de ziekte met wat we meemaken en ervaren?
Waar ik tegenaan blijf lopen is de frictie onderling die ontstaat uit onbegrip en frustratie. Hoe vaak ik wel niet tegen mezelf zeg: had ik mijn mond niet kunnen houden, had ik dat niet wat vriendelijker kunnen zeggen, had ik niet even tot 10 kunnen tellen. Wij willen de korte tijd die er nog is op een positieve manier besteden en ik ging dus op zoek naar iets wat me zou helpen om hier beter mee om te kunnen gaan. Al surfend op het internet kwam ik op de site van Into D’mentia terecht. Een stichting die als missie heeft meer begrip en inlevingsvermogen rondom dementie te creëren. Ik las dat deze stichting een VR simulatietraining heeft ontwikkeld. De film laat je in de huid van iemand met dementie kruipen. Zo is het mogelijk te ervaren waar mensen met dementie in dagelijkse situaties tegenaan lopen en hoe de omgeving op ze reageert.
Het doel van de Dementiebril is het begrip voor de dierbare met dementie te vergroten. Dat wilde ik ook ervaren! Na de diagnose is er nog zo veel winst te behalen in de communicatie en het inlevingsvermogen. Na het zien van de film vind ik dat dit voor iedere mantelzorger toegankelijk moet zijn.
Om deze reden hebben we geïnvesteerd in de licentie en de apparatuur, ben ik opgeleid als trainer en kan ik nu de workshop laagdrempelig aanbieden aan mantelzorgers, familie/vrienden en begeleiders van iemand met dementie. Uiteraard is de workshop ook een prima middel als je via je werk klanten, cliënten, patiënten, bezoekers krijgt met dementie. Wij kunnen de de workshop zeker aanbevelen om zo beter met elkaar te communiceren en onderling begrip te creëren. Zo gaan wij deze vervelende situatie op een mooie en positieve manier tegemoet!
Annet & Luc de Bont